2016. november 15., kedd

Veszélyben a szórványmagyarság - LMP

Egyre nagyobb veszélyben a szórványmagyarság

November 15. a Magyar Szórvány Napja, de nem csak ezen a napon fontos emlékeztetni mindenkit arra, hogy a szórványban élő magyar nyelvű  őshonos kisebbség a legtöbb helyen a többségi nemzetekhez képest hátrányos nyelvi, oktatási helyzetben van, és a leépült intézményrendszerrel folyamatos asszimilációnak, elvándorlásnak van kitéve. Az LMP szerint ezért a mindenkori magyar kormánynak kiemelt feladata, hogy határozottan kiálljon a szórványmagyarság nyelvhasználati jogaiért, és tegyen meg mindent azért, hogy a kisebbségben élő magyarok is meg tudják őrizni kultúrájukat és önazonosságukat. 

Az LMP ezért szorgalmazza, hogy létrejöjjön egy olyan szórványstratégiai tervezet, amely tartalmaz egy a kisebbségi jogok érvényesülését vizsgáló monitoring rendszert, és azokat az eszközöket, melyekkel a jogsértéseket kezelni lehet. Bármilyen ilyen jellegű kezdeményezés azonban csak akkor lehet sikeres, ha a kormány a célok eléréséhez szövetségeseket talál Európában és partnerként tekint a civilekre és a civil szervezetekre. 

Az LMP addig is azt várja a kormánytól, hogy határozottan lépjen fel a kisebbségi jogok védelme érdekében és tegyen meg mindent a hatalommal való visszaélés bármilyen formája ellen. A párt minden esetben támogatni fogja a kormány ez irányú lépéseit.


Budapest, 2016. november 15.


Ikotity István
országgyűlési képviselő

Falusi Norbert
nemzetpolitikai szakszóvivő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése